pro-fi.gr

Δευ. – Παρ: 09:00 - 17:00

Κωνσταντινουπόλεως 121 Περιστέρι

info[@]pro-fi.gr

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

210 5738922 210 5738908

Μια Απλοποιημένη Προσέγγιση Στο Θέμα Της Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για μια φράση που την ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά όσο περνά ο καιρός την ακούμε περισσότερο. Στο άμεσο μέλλον θα την ακούσουμε ακόμα πιο πολύ. Σε συνδυασμό δε, με την υπάρχουσα ενεργειακή κρίση και τα γεγονότα στη Βόρεια Βαλκανική, η εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνει  συνώνυμη με τη βιωσιμότητα.

Σήμερα 2 Μαρτίου του 2022 δεν θα ήταν υπερβολή να υποθέσουμε ότι η διαθέσιμη ενέργεια στη χώρα μας δεν επαρκεί.

Η μεγάλη εικόνα λέει πως πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια για να σώσουμε τον πλανήτη, σε ένα χαμηλότερο επίπεδο για να φτάνει η υπάρχουσα ενέργεια για τη χώρα μας και σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο για να μειώσουμε τα κόστη μας, να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και τελικά να συνεχίσουμε να υπάρχουμε.

Η εξοικονόμηση είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Αφορά σε τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα αλλά και σε τομείς που δεν εξαρτώνται από εμάς.

Βεβαίως, μπορεί να πει κανείς ότι επενδύοντας σε εξοπλισμούς με πιο μοντέρνα συστήματα κίνησης (κινητήρες με inverter  ή  servodrives) θα παράγει ότι θα παρήγαγε και με έναν παλαιού τύπου κινητήρα αστέρος / τριγώνου αλλά θα καταναλώνει κλάσμα της ενέργειας του κινητήρα παλαιάς τεχνολογίας. Πολύ σωστό. Από την άλλη πλευρά όμως, τα σύγχρονα συστήματα κίνησης που ελέγχονται από inverter  απαιτούν σωστό ρεύμα για να λειτουργήσουν αλλά την ίδια στιγμή παράγουν αρμονικές τις οποίες διαχέουν στο ηλεκτρικό κύκλωμα της εγκατάστασης, επηρεάζοντας έτσι τους υπόλοιπους εξοπλισμούς της ίδιας εγκατάστασης.

Το θέμα της εξοικονόμησης λοιπόν, απαιτεί μια συνολική προσέγγιση από αυτόν που το εφαρμόζει. Πρέπει δηλαδή να ασχοληθεί  όχι μόνο για τους παράγοντες που μπορεί να ελέγξει αλλά και για αυτούς που θα έπρεπε να ελέγξουν άλλοι, όπως ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι τώρα, οι πάροχοι γράφουν στους λογαριασμούς τους ξεκάθαρα ότι η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου δεν είναι πάντα σωστή και είναι ευθύνη του καταναλωτή να προφυλαχτεί εγκαθιστώντας όποιες διατάξεις προστασίας είναι αναγκαίες για να μην έχει προβλήματα.

Οι παραγωγοί ενέργειας από την άλλη πλευρά, λένε ότι τους υποχρέωσαν να λειτουργούν με λιγότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, το ρεύμα δεν επαρκεί. Σαν αποτέλεσμα υπάρχουν όλο και συχνότερα φαινόμενα  στιγμιαίων βυθίσεων ή αιχμών τάσης, συχνότερα παρατεταμένα φαινόμενα βυθίσεων ή υπερτάσεων ακόμα και διακοπών. Πρόκειται για ιδιαίτερα επιβαρυντικά φαινόμενα για τον εξοπλισμό οποιασδήποτε εγκατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω, όλο το βάρος της εξοικονόμησης πέφτει στους ώμους του καταναλωτή, είτε έχει ένα σπίτι , ένα νοσοκομείο ή ένα εργοστάσιο κλπ. Η εξοικονόμηση και η βιωσιμότητα του είναι πρακτικά δικό του θέμα.

Η τεχνογνωσία που απαιτείται προέρχεται από διαφορετικούς τομείς όπως:

  • Μηχανολογικά θέματα  που θα οδηγήσουν σε αύξηση του βαθμού απόδοσης του υπάρχοντος εξοπλισμού
  • Τεχνογνωσία αυτοματισμών που θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της αποδοτικότητας
  • Τεχνογνωσία διατήρησης data σε κεντρικό επίπεδο για την καλύτερη διασφάλιση αλλά και διαχείριση της πληροφορίας μέσα στην εγκατάσταση
  • Τεχνογνωσία για την εξασφάλιση της ποιότητας της εισερχόμενης ενέργειας αλλά και για την εξομάλυνση των διαταραχών του ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργούνται μέσα στην εγκατάσταση.

Πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή και ανάλυση των παραπάνω παραγόντων και στη συνέχεια να προκύψει ένα πλάνο που να τα αντιμετωπίζει πάντα με βάση τις δυνατότητες.

Οποιοδήποτε πλάνο προς ένα σκοπό είναι καλύτερο και αποδοτικότερο από «κανένα πλάνο». Ακόμα, ένα πλάνο θα μπορούσε να  προβλέπει μερικά στάδια υλοποίησης προκειμένου να μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, το λάθος πράγμα είναι να μην κάνει κάποιος το πρώτο βήμα.

Εμείς, της ProFi System βρισκόμαστε στη διάθεσής ας με τη δική μας τεχνογνωσία πάνω στο θέμα. Επικοινωνήστε μαζί μας και δώστε μας την ευκαιρία να σας προτείνουμε λύσεις. Ξέρουμε από που να πιάσουμε το νήμα και να ξεκινήσουμε.

Σας ευχαριστούμε

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *