pro-fi.gr

Δευ. – Παρ: 09:00 - 17:00

Κωνσταντινουπόλεως 121 Περιστέρι

info[@]pro-fi.gr

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

210 5738922 210 5738908

Παρουσίαση Της Εταιρείας Μας στο Fortune Greece

Pro-fi System

Pro.Fi System: Η ελληνική εταιρεία που εξέλιξε τις δικές της λύσεις για την ποιότητα και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

Επενδύοντας σε εξοπλισμούς υψηλής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα δημιουργεί προβλήματα στον εξοπλισμό μας.

Τον Απρίλιο του 2021, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε μια έρευνα για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, χαρτογραφώντας τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον ΙΟΒΕ με συντονιστή τον Νίκο Βέττα και στην πολυσέλιδη έκθεση αναλύονται οι θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί, οι στόχοι της χώρας για το μέλλον και οι σημαντικότερες προκλήσεις που προκύπτουν. Σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το 2050, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να γίνουν «κλιματικά ουδέτερες»«Το 2050, όμως, θα θέλουμε να έχουμε μια ακμάζουσα και αναπτυσσόμενη οικονομία, φτηνό ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη στα σπίτια, να κινούμαστε με αυτοκίνητα και μέσα μαζικής μεταφοράς, να παράγουμε βιομηχανικά προϊόντα και να απολαμβάνουμε, γενικά, τους καρπούς του ανθρώπινου πολιτισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει να παράγουμε και να καταναλώνουμε ενέργεια.»

Η μελέτη δίνει απαντήσεις και προτείνει λύσεις  για το πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση, λύνοντας ταυτόχρονα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα του ενεργειακού τομέα που έχουμε σήμερα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες, αυξάνοντας την ενεργειακή ασφάλεια, μειώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και θωρακίζοντας έναν από τους κρισιμότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Στην Ελλάδα, μια ελληνική εταιρεία «γένους θηλυκού», η Pro.Fi Systemήδη από τα μέσα τις δεκαετίας του ’90, εξειδικεύεται και εξελίσσεται διαρκώς στην διαχείριση των προβλημάτων που συνδέονται με την τροφοδοσία, την ισχύ, τις αυξομειώσεις της τάσης και άλλες διαταραχές της ηλεκτρικής ενέργειας.  Με σχεδόν κάθε πτυχή και εφαρμογή της σύγχρονης επιχείρησης να βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία του εξοπλισμού της, η ενεργειακή ασφάλεια, η αδιάλειπτη τροφοδοσία, η ποιότητα και η αξιοπιστία ισχύος για υποδομές κρίσιμης σημασίας είναι μια διαρκής πρόκληση για την Pro.Fi System, την ώρα που οι  η πολυπλοκότητα των σύγχρονων συστημάτων χρειάζονται συνεχή και καθαρή ισχύ για να μεγιστοποιήσουν το χρόνο λειτουργίας και την κερδοφορία. Επικεφαλής μια γυναίκα, η Μαρία Γκιμίση, Founder και CEO της Profit Consultancy & Equipment, που μιλάει στο Fortune Greece για τις λύσεις που προσφέρει η εταιρεία στην ποιότητα και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μαρία Γκιμίση, Founder και CEO της Profit Consultancy & Equipmen

Η δραστηριότητα της Pro.Fi System στον τομέα της ποιότητας ενέργειας ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όταν η μητρική της, Profit Consultancy & Equipment, εγκαθιστούσε στην Ελλάδα μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλων με ψηφιακή καθοδήγηση. Η ανάγκη προέκυψε από το γεγονός ότι, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ασφάλεια στην ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι εξοπλισμοί να παθαίνουν συχνές και πολύ σοβαρές βλάβες, με τις  συμβατικές λύσεις προστασίας να μην μπορούν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση. Τότε έγινε αισθητή η ανάγκη για μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει η Μαρία Γκιμίση, «το 1998 η Profit Consultancy & Equipment σχεδίασε ένα παθητικό φίλτρο αρμονικών και στιγμιαίων βυθίσεων και αιχμών τάσης, το οποίο είχε εκείνα τα χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν να διαχειριστεί συγκεκριμένες και κρίσιμες διαταραχές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το πρόβλημα κατά 90% σε μια εγκατεστημένη βάση περίπου 1000 μηχανημάτων ανά την Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε το όνομα Pro.Fi που προέρχεται από τις λέξεις Protective Filter».

Η Pro.fi system αποτέλεσε μια παράλληλη δραστηριότητα η οποία πέραν της συνεχούς εξέλιξης των φίλτρων αρμονικών σχεδίασε και άλλες εξειδικευμένες συσκευές όπως ενεργητικά φίλτρα αρμονικών, τεχνητούς κόμβους ουδετέρου, διατάξεις διόρθωσης συνημίτονου σταθεροποιητές τάσης με ενσωματωμένη αντικεραυνική προστασία, προστασία από απώλεια ουδετέρου και, παράλληλα, συνεργάστηκε με Ευρωπαϊκές εταιρίες στον τομέα της αδιάλειπτης παροχής ενέργειας με ή χωρίς μπαταρίες. Γι’ αυτό πολλές από τις διατάξεις προστασίας και συσκευές που εγκαθιστά για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των πελατών της  φέρουν το brand name Pro.Fi. H τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός που προσφέρει, είναι σε θέση να προστατεύσουν από ένα εργοστάσιο μέχρι ένα σύγχρονο έξυπνο σπίτι.

Pro-Fi Harmonics Filter

Σήμερα, που οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί και η ποιότητα και η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι το απόλυτο ζητούμενο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την CEO της εταιρείας, «η  Pro.Fi System προσφέρει την τεχνογνωσία και τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα,  την ώρα που οι ολοένα και πιο σύγχρονοι εξοπλισμοί απαιτούν ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις και η κλιματική κρίση θέτει ως βασική προϋπόθεση την άμεση βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων.»

Στη συζήτηση που ακολουθεί, θέσαμε έξι βασικά ερωτήματα για τις δραστηριότητες της Pro.Fi System και τις λύσεις που προσφέρει.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα;

Μια απλοποιημένη απάντηση είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι συμβατό με τους εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας. Μερικά από τα χαρακτηριστικά, πιο απλά και κατανοητά είναι η σταθερότητα της τάσης, η σταθερότητα της περιόδου η κυματομορφή κλπ. Οι σύγχρονοι εξοπλισμοί είναι σχεδιασμένοι να τροφοδοτούνται με σωστή τάση, περίοδο και κυματομορφή. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εκτός ορίων, οι εξοπλισμοί στην καλύτερη περίπτωση δυσλειτουργούν και στη χειρότερη παθαίνουν βλάβες. Είναι σαν να βάλει κάποιος βενζίνη κακής ποιότητας στο αυτοκίνητό του. Ο κινητήρας θα δυσλειτουργήσει στην καλύτερη περίπτωση και θα πάθει ζημιά στη χειρότερη.

Πότε έγινε αντιληπτή η δυσλειτουργία λόγω της ποιότητας του ρεύματος στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα υπήρχε πάντα αλλά δε γινόταν αισθητό διότι οι εξοπλισμοί ήταν λιγότερο εξελιγμένοι. Φανταστείτε τις λάμπες πυράκτωσης που είχαμε παλιά στα σπίτια μας. Λίγο ψηλότερη τάση τους έκανε να φέγγουν περισσότερο και λίγο χαμηλότερη τάση τους έκανε να φέγγουν λιγότερο. Σήμερα έχουμε φώτα LED και μέσα σε κάθε λάμπα υπάρχουν ηλεκτρονικά, τρέχει λογισμικό. Αν βγει εκτός προδιαγραφών η τάση ή η περίοδος ή η κυματομορφή, η ζημιά είναι ακαριαία και το κόστος μεγάλο. Συνεπώς, όσο πιο τεχνολογικά εξελιγμένος είναι ένας εξοπλισμός, όσο πιο αυτοματοποιημένος είναι, όσο περισσότερο λογισμικό τρέχει μέσα του, τόσο πιο αισθητό είναι το πρόβλημα. Δεδομένης της  τεράστιας  εξέλιξης των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα έγινε πολύ πιο αισθητό.

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται κυρίως εργοστάσια και βιομηχανίες;

Επηρεάζει τους πάντες. Πάρτε για παράδειγμα ένα σύγχρονο σπίτι και αναλογιστείτε τι εξοπλισμό έχει. Τα «έξυπνα» σπίτια έχουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ηλεκτρικό κύκλωμα, έναν κεντρικό υπολογιστή που ελέγχει τα πάντα από κοντά ή από μακριά και πολλούς αισθητήρες διάσπαρτους. Επίσης, έχουν αντλίες θερμότητας, κεντρικούς κλιματισμούς, λευκές συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Δεν θα αναφέρω καν κάποιες περιπτώσεις σπιτιών με γεωθερμία, βιολογικό καθαρισμό, πισίνα, εσωτερικό ανελκυστήρα.  Σήμερα ένα «έξυπνο»  σπίτι έχει ακριβότερο εξοπλισμό από μια βιοτεχνία. Επίσης, πιθανότατα έχει μεγαλύτερη παροχή ρεύματος από μια βιοτεχνία. Συνεπώς, όλοι επηρεάζονται. Από μια κατοικία μέχρι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, ένα ξενοδοχείο ή μια βιομηχανία.

Πού εντοπίζετε εσείς το μεγαλύτερο πρόβλημα και τι προτείνετε;

Η ενέργεια που παίρνουμε από τον πάροχο είναι απρόβλεπτη ως προς τις κρίσιμες παραμέτρους της που είναι:

  • Η τάση
  • Η συχνότητα
  • Η κυματομορφή (αρμονικές)
  • Τα στιγμιαία φαινόμενα υποτάσεων και υπερτάσεων
  • Τα κρουστικά φαινόμενα (κεραυνοί, βραχυκυκλώματα στο δίκτυο παροχής)
  • Απώλεια ουδετέρου κλπ

Εναπόκειται στον καθένα από εμάς να προστατέψει την εγκατάστασή του από αυτούς τους παράγοντες, εγκαθιστώντας εκείνα τα αντίμετρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του εξοπλισμού τους. Ήδη βλέπουμε ότι οι στιγμιαίες βυθίσεις, οι αιχμές τάσης και οι παραμορφωμένη κυματομορφή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο. Η θωράκιση οποιασδήποτε εγκατάστασης έναντι αυτών των διαταραχών κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με την αξία της και είναι εύκολο να προστατευτεί κανείς αρκεί να έχει επίγνωση του προβλήματος. Αυτό που προτείνουμε είναι να συνεργαστεί με μια εταιρεία του τομέα και αφού καταγράψουν το είδος των διαταραχών του ηλεκτρικού ρεύματος στην δική τους εγκατάσταση, να εγκαταστήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για την εξομάλυνσή τους.

Πώς συνδυάζεται η δική σας τεχνογνωσία και οι εξοπλισμοί προστασίας που προσφέρετε με την εξοικονόμηση ενέργειας;

Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα: Ένας  παραγωγικός εξοπλισμός που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο χαρακτηρίζεται από στιγμιαία φαινόμενα βυθίσεων ή αιχμών τάσης με λάθος συχνότητα ή με παραμορφωμένη κυματομορφή (αρμονικές), απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να παράγει το έργο που θα παρήγαγε με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς τις παραπάνω διαταραχές. Θα ζοριζόταν, θα θερμαινόταν, με αποτέλεσμα μέρος της ενέργειας που καταναλώνει να μετατρέπεται σε θερμική, δηλαδή να ζεσταίνει το περιβάλλον αντί να παράγει το έργο που έπρεπε. Πρώτο μέρος εξοικονόμησης λοιπόν είναι η εξομάλυνση των διαταραχών του ηλεκτρικού ρεύματος που σημαίνει: χρησιμοποιώ όση ενέργεια χρειάζομαι και όχι, ας πούμε, 25% επιπλέον  για να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό μεταφράζεται άμεσα σε εξοικονόμηση εκφρασμένη σε μετρητά που δεν θα πληρωθούν στον πάροχο. Με απλά λόγια, ο μετρητής θα καταγράψει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, ο ίδιος  εξοπλισμός του παραδείγματός μας, θερμαίνεται και καταπονείται στα μηχανικά του μέρη όσο και στα ηλεκτρονικά. Έτσι φθείρεται περισσότερο, μειώνεται το προσδόκιμο ζωής του και σύντομα παθαίνει βλάβες με μεγάλο κόστος αποκατάστασης. Εδώ, η εξοικονόμηση είναι ασύλληπτα μεγάλη, διότι φανταστείτε μια βιομηχανία όπου μια γραμμή παραγωγής της σταματάει εξαιτίας βλάβης. Ανυπολόγιστη ζημιά από κάθε άποψη.

Πέραν όμως της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται από το δίκτυο σε μια εγκατάσταση υπάρχουν και σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται εσωτερικά και οδηγούν και αυτά με τη σειρά τους στην κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από την αναγκαία. Το πρόβλημα είναι γνωστό ως «Βαθμός απόδοσης». Ιδανικά ο βαθμός απόδοσης πρέπει να είναι στο 1,0. Πρακτικά όμως κινείται από το 0.8 μέχρι το 0.97. Έχουμε συναντήσει και βαθμό απόδοσης 0.7. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε χρήμα που πληρώνεται αλλά δεν παράγει τίποτα. Η  δική μας  τεχνογνωσία και διαθέσιμη φαρέτρα αντιμέτρων μπορεί να ρυθμίσει τον βαθμό απόδοσης μιας εγκατάστασης στο 1,0 που είναι και το άριστο. Η εξασφάλιση του βαθμού απόδοσης μιας εγκατάστασης στο 1,0 αποτελεί άλλον έναν παράγοντα σημαντικής εξοικονόμησης. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αθροιστικά και μειώνουν την ενέργεια που καταναλώνεται και μαζί και τον λογαριασμό.

Ενεργητικό φίλτρο αρμονικών Pro-Fi AHF-R

Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο ενεργειακής μετάβασης, πιστεύετε ότι στο μέλλον το πρόβλημα θα αποσοβηθεί ή δεν συνδέεται το είδος  της ενέργειας – φυσικό αέριο, ανανεώσιμη, αιολική, ηλιακή κλπ – με την  τάση ή την περίοδο;

Πολύ καλή ερώτηση.  Το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης, οι ΑΠΕ είναι τα μέσα για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγόμενη ενέργεια πρέπει να αρκεί για τις ανάγκες της χώρας συνολικά. Είναι σαφές ότι σήμερα που μιλάμε, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν αρκεί, παρά την υπερπροσπάθεια της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ,  και θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να αυξηθεί αρκετά η διαθέσιμη ενέργεια  από ανανεώσιμες πηγές, να γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση με άλλες χώρες κλπ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο δίκτυο διανομής. Αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί προκειμένου να διατηρεί τις παραμέτρους του παραγόμενου ρεύματος εντός ορίων και να φροντίζει να φτάνει «σωστό» ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές. Είναι πολύ σημαντικό να εκσυγχρονιστεί και αυτό. Συνεπώς, υπάρχει ένας ορίζοντας της τάξης των περίπου 5 – 7 ετών μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *